Геймъри разрешиха една от загадките на вируса на СПИН

Американски геймъри разрешиха една от загадките на вируса на СПИН, върху която някои от най-големите мозъци на съвременната биология работили в продължение на цели 10 години без да постигнат някакъв значителен успех. Всичко това станало възмож

2011-09-20 11:42:38
Геймъри разрешиха една от загадките на вируса на СПИН
Американски геймъри разрешиха една от загадките на вируса на СПИН, върху която някои от най-големите мозъци на съвременната биология работили в продължение на цели 10 години без да постигнат някакъв значителен успех.

Всичко това станало възможно с помощта на видеоиграта Foldit, разработена от катедрите по биохимия и информатика на Вашингтонския университет, в която играчите се надпреварвали в сгъването на молекула, образувайки по този начин триизмерна структура, от която да се получи протеин.

Така за по-малко от три седмици запалените геймъри успели да декодират структурата на ензим, свързан с вируса на СПИН. Те сгъвали и разгъвали веригите на аминокиселини във всевъзможни комбинации, които били препращани към екипа учени, работещ по проекта. Моделите на играчите били толкова близки до реалността, че опитните биолози успели за кратко време да ги доизпипат така, че да намерят точната структура на интересуващия ги ензим.

Получената по този начин информация може да бъде изключително полезна за специалистите, тъй като, за да може да бъде създадено лекарство срещу която и да било болест, първо трябва да се познава структурата на вируса, който я причинява.

Имената на играчите, помогнали най-много за разрешаването на една от загадките на вируса на СПИН, са публикувани в научното списание “Nature Structural and Molecular Biology”. Те са посочени като част от екипа, провеждащ изследването.
Автор: Илиана

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия